Το μελαχρινό Νάξου είναι μια παραδοσιακή γλυκιά συνταγή του νησιού και πρόκειται για μια πεντανόστιμη καρυδόπιτα.
Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε
Υλικά
Για το Μελαχρινό Νάξου
- 9 αυγά (χωρισμένα κρόκο από ασπράδι)
- 120 γρ. ζάχαρη
- 1½ κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 βανίλια
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 50 γρ. λικέρ κίτρο Νάξου (ή κονιάκ)
- 1½ κ.γ. κοφτό μπέικιν
- 1½ κ.γ. ξύσμα από κίτρο (ή περγαμόντο ή λεμόνι)
- 100 γρ. φρυγανιά (ή παξιμάδι κοπανισμένο)
- 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.σ. χυμό από λεμόνι
- 1 κομμάτι φλούδα κίτρο (περγαμόντο ή λεμόνι)
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα, το κανελόξυλο και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Από την ώρα που αρχίζει να βράζει το σιρόπι δεν ξανά-ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να βράσει, να κοχλάζει για 4 με 5 λεπτά.
- Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να πέσει ο βρασμός.
Για το σιρόπιασμα
- Σιροπιάζουμε το μελαχρινό Νάξου σιγά σιγά, ρίχνοντας το σιρόπι σταδιακά.
- Όταν ρίξουμε όλο το σιρόπι, αφήνουμε το μελαχρινό να κρυώσει για 2 ώρες.
- Μετά, τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε το σιροπιαστό γλυκό στον πάγκο.
- Αφήνουμε να διατρέξει το σιρόπι όλη την επιφάνεια.
- Έτσι σιροπιάζεται σωστά τα παραδοσιακό γλυκό.
- Μετά, επαναφέρουμε το μελαχρινό στην αρχική θέση.
- Ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
- Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, κόβεται σε μερίδες και σερβίρεται την επόμενη ημέρα.
- Διατηρήστε το μελαχρινό στο ψυγείο.
- Γίνεται ακόμα καλύτερο όταν παγώσει
Καλή σας απόλαυση!