Ραβανί Νάξου: Δείτε πως το φτιάχνουν στο κυκλαδίτικο νησί

Το ραβανί είναι ένα πολυαγαπημένο γλυκό της ελληνικής γαστρονομίας, που συναντάμε σε κάθε σπίτι. Ας δούμε λοιπόν, πως το φτιάχνουν στην πανέμορφη Νάξο!

Υλικά

Για το ραβανί

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 110 γρ. γάλα
  • Ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

  • 550 γρ. νερό
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 80 γρ. βούτυρο Νάξου

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 5΄επιπλέον
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου
  • Ανακατεύουμε, για να λιώσει
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυρωμένο σιρόπι

Για το ραβανί

  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, baking powder και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε
  • Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄)
  • Προσθέτουμε τη βανίλια
  • Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μείγμα
  • Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατοστά
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου), μέχρι να φουσκώσει το ραβανί και να ροδίσει, ώστε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού
  • Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί
  • Περιχύνουμε σιγά-σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως
  • Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες
  • Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα

Καλή σας απόλαυση!