Το ραβανί είναι ένα πολυαγαπημένο γλυκό της ελληνικής γαστρονομίας, που συναντάμε σε κάθε σπίτι. Ας δούμε λοιπόν, πως το φτιάχνουν στην πανέμορφη Νάξο!
Υλικά
Για το ραβανί
- 200 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. baking powder
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 110 γρ. γάλα
- Ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
- 550 γρ. νερό
- 440 γρ. ζάχαρη
- λίγο χυμό λεμονιού
- 80 γρ. βούτυρο Νάξου
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε
- Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 5΄επιπλέον
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου
- Ανακατεύουμε, για να λιώσει
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το βουτυρωμένο σιρόπι
Για το ραβανί
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, baking powder και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄)
- Προσθέτουμε τη βανίλια
- Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μείγμα
- Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατοστά
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου), μέχρι να φουσκώσει το ραβανί και να ροδίσει, ώστε να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού
- Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί
- Περιχύνουμε σιγά-σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως
- Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες
- Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα
Καλή σας απόλαυση!