Οι φακές με χταπόδι και λαχανικά στη γάστρα είναι μια καινοτόμα και άκρως δροσερή συνταγή, που φτιάχνουν στην Πάρο και θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Πάμε να δούμε πως θα την ετοιμάσετε
Υλικά
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) καθαρισμένο
- 500 γρ. φακές χοντρές
- 2 σκ. σκόρδο ολόκληρες
- 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
- 2 δαφνόφυλλα
- 6 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε καρέ
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
- 1 ντομάτα κομμένη σε καρέ
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε πρώτα τις φακές σε μπόλικο νερό για περίπου 30΄-35΄, για να είναι μισοβρασμένες
- Στραγγίζουμε καλά τις φακές
- Ρίχνουμε σε μια στρώση τις μισοβρασμένες φακές στη γάστρα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μικρή πήλινη γάστρα, γιατί ψήνεται πιο σωστά το φαγητό
- Βάζουμε τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα ενδιάμεσα στις φακές
- Απλώνουμε πάνω στις μισοβρασμένες φακές το χταπόδι
- Βάζουμε σε μπολ τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τη ντομάτα
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το βαλσάμικο και το ελαιόλαδο
- Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε με αυτά το χταπόδι και τις φακές
- Σκεπάζουμε τη γάστρα καλά και ψήνουμε το φαγητό στους 180°C στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα
- Προς το τέλος του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού για να μη γίνει η φακή σούπα
- Το φαγητό σερβίρεται ζεστό σαν κυρίως γεύμα ή κρύο σαν σαλάτα
Καλή σας όρεξη!