Για τη γέμιση
-
1 kg γλυκιά μυζήθρα
-
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
-
1 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη (2 δάκρυα μαστίχα)
-
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
-
2 κ.σ. γεμάτες φρυγανιά τριμμένη
-
3 αυγά
Για το γαρνίρισμα
-
Κανέλα
-
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο χλιαρό
Για το φύλλο
-
1/2 kg αλεύρι γ.ο.χ.
-
1/4 φλ. σούμα (τοπικό τσίπουρο)
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
-
1 πρέζα/ες αλάτι
-
1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
-
Αλεύρι έξτρα (για το άνοιγμα του φύλλου)
-
Ελαιόλαδο για το τηγάνι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά και τα αυγά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, μέχρι να ενωθούν.
Για το φύλλο
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπολ.
- Τα ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να είναι λεία απαλή κι εύπλαστη.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στον πάγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα.
- Με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο, ή με κουπ πατ 6-7 εκατ., κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με ροδάκι ζύμης.
- Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με μια κουταλιά της σούπας γέμιση.
- Βρέχουμε απαλά με το δάχτυλο το φύλλο περιμετρικά.
- Διπλώνουμε και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας το καλά με ένα πιρούνι.
- Όμοια φτιάχνουμε όλα τα Παριανά ραφιόλια.
Για το τηγάνισμα
- Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ραφιόλια, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.
- Εναλλακτικά, αντί για τηγάνισμα, μπορούμε να λαδώσουμε τα ραφιόλια με πινέλο και να τα αραδιάσουμε σε μία λαμαρίνα.
- Τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180°C στον αέρα, να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το φύλλο.
- Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το μέλι.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και αναστενάζουμε όλοι μαζί παρέα, γιατί ένα ραφιόλι ποτέ δεν είναι αρκετό.
- Τα ραφιόλια μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη ωμά και καλά σκεπασμένα, για πολλούς μήνες.
- Τα αφήνετε 15 λεπτά στον πάγκο και μετά κανονικά τα τηγανίζετε και τα μελώνετε.
Καλή σας απόλαυση!