Site icon RestartTourism

Σαλατούρι: Η πεντανόστιμη ψαροσαλάτα της Πάρου

Το σαλατούρι Πάρου είναι ένα τοπικό πιάτο του νησιού των Κυκλάδων που οι ψαράδες τα παλιά χρόνια έφτιαχναν με σαλάχι. Είναι μια νόστιμη διαφορετική αλλά και υγιεινή συνταγή που μπορεί να φτιάξει η κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της.

Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται

Υλικά

Για το σαλατούρι

  • 1 kg καλκάνι ή σαλάχι (καθαρισμένο κομμένο σε μερίδες)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγους κόκκους μπαχάρι
  • Λίγους κόκκους αρωματικό πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι

Για το γαρνίρισμα

  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Ζεματάμε πρώτα το ψάρι σε καυτό νερό για 2-3΄.
  • Το βγάζουμε και τραβάμε με ένα μαχαίρι το δέρμα του ψαριού για να βγει.
  • Βάζουμε το ψάρι χωρίς την πέτσα σε μία κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό.
  • Ρίχνουμε μέσα το μπαχάρι, το πιπέρι, αλάτι.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο και χαραγμένο σταυρωτά, τη δάφνη και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
  • Μόλις το ψάρι πάρει βράση, το ξαφρίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄.
  • Σε ένα σουρωτήρι το σουρώνουμε και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει.
  • Μαδάμε με ένα πιρούνι το ψαχνό από τα κόκαλα.
  • Χτυπάμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι σε πηχτή σάλτσα.
  • Περιχύνουμε το ψάρι με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπόλικο φρέσκο μαϊντανό.
  • Αλατίζουμε την ψαροσαλάτα μας κατά βούληση και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Έτοιμο για σερβίρισμα… Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version