Τα πιταράκια Μήλου είναι νόστιμα τραγανά πιτάκια με αφράτη ζύμη και γέμιση με ξηροτύρι και είναι παραδοσιακό κέρασμα του νησιού.
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξύδι
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 230 γρ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. Μηλέικο τυρί τριμμένο (ξηροτύρι ή άλλο ώριμο πικάντικο λαδοτύρι ή κεφαλοτύρι )
- 1 μικρό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- Λίγο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να βραχεί το αλεύρι και να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
- Βγάζουμε την ακανόνιστη ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο και ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να ρουφήξει όλα τα υλικά.
- Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι λεία, απαλή κι εύπλαστη.
- Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτι και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πασπαλίζοντας τον πάγκο με λίγο αλεύρι.
- Κόβουμε δίσκους ζύμης 10-12 εκατοστά.
- Ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση σε κάθε φύλλο.
- Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο αφού αλείψουνε τις άκρες με λίγο νερό.
- Με πιρούνι τσιμπάμε τις ενώσεις.
- Όταν τα φτιάξουμε όλα τα τηγανίζουμε για 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φουσκαλιάσει και να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και υπάρχουν σε κάθε μηλέικο σπίτι γιατί είναι το παραδοσιακό κέρασμα.
Καλή σας απόλαυση!