Πιταράκια Μήλου: Δείτε πώς θα τα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα

Τα πιταράκια Μήλου είναι νόστιμα τραγανά πιτάκια με αφράτη ζύμη και γέμιση με ξηροτύρι και είναι παραδοσιακό κέρασμα του νησιού.

Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 230 γρ. νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. Μηλέικο τυρί τριμμένο (ξηροτύρι ή άλλο ώριμο πικάντικο λαδοτύρι ή κεφαλοτύρι )
  • 1 μικρό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να βραχεί το αλεύρι και να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.
  • Βγάζουμε την ακανόνιστη ζύμη στον πάγκο, πασπαλίζουμε αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο και ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να ρουφήξει όλα τα υλικά.
  • Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι λεία, απαλή κι εύπλαστη.
  • Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίστε με λίγο αλεύρι.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ένα μπολ να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Ωστόσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
  • Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτι και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πασπαλίζοντας τον πάγκο με λίγο αλεύρι.
  • Κόβουμε δίσκους ζύμης 10-12 εκατοστά.
  • Ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση σε κάθε φύλλο.
  • Κλείνουμε σε μισοφέγγαρο αφού αλείψουνε τις άκρες με λίγο νερό.
  • Με πιρούνι τσιμπάμε τις ενώσεις.
  • Όταν τα φτιάξουμε όλα τα τηγανίζουμε για 1,5 λεπτό από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να φουσκαλιάσει και να ροδίσει ελαφρά το φύλλο.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και υπάρχουν σε κάθε μηλέικο σπίτι γιατί είναι το παραδοσιακό κέρασμα.

Καλή σας απόλαυση!