Κοπανιά Σαντορίνης: Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Η κοπανιά Σαντορίνης είναι μια παραδοσιακή γλυκιά συνταγή άκρως υγιεινή. Μοιάζει με μπιστοτάκια και φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνετε
  • 100 γρ. παξιμάδια κρίθινα
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. ψημένα αμύγδαλα
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές μαλακές
  • 1 κ.γ. κανέλα, κοφτό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγο σουσάμι για το τέλος

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το σουσάμι χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι ελαφρά να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματα του.
  • Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Παλιά στη Σαντορίνη, χρησιμοποιούσαν γουδί και κοπάνιζαν τα υλικά, εξ ου και το όνομα του «Κοπανιά».
  • Έτσι πολτοποιούσαν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγο ανθόνερο, μέχρι να γίνουν μάζα.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Λίγο λίγο προσθέτουμε ανθόνερο μέχρι να γίνει μάζα που να πλάθεται.
  • Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μπαστουνάκια η σε σφαιρικό σχήμα.
  • Αν κολλάει στα χέρια βρέχουμε με λίγο ανθόνερο και πλάθουμε. Στη συνέχεια τα κυλάμε σε σουσάμι.

Καλή σας απόλαυση!