Το χοιρινό με αμπελοφάσουλα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στη Σέριφο και είναι πεντανόστιμο.
Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε
Υλικά
- ½ φλιτζ. λιωμένο χοιρινό λίπος (γλίνα) ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κομμάτια 5 εκ.
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 500 γρ. μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
- 250 γρ. αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
- 1 φύλλο δάφνης
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δ
- Δυνατή φωτιά το χοιρινό λίπος ή το ελαιόλαδο σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις μεριές.
- Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
- Τα μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα, για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και τα αμπελοφάσουλα και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη.
- Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε νερό για να καλυφθούν τα υλικά μας κατά τα 2/3.
- Μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες περίπου, ή μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!