Χοιρινό με αμπελοφάσουλα από τη Σέριφο

Το χοιρινό με αμπελοφάσουλα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στη Σέριφο και είναι πεντανόστιμο.

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε

Υλικά

  • ½ φλιτζ. λιωμένο χοιρινό λίπος (γλίνα) ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κομμάτια 5 εκ.
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
  • 250 γρ. αμπελοφάσουλα καθαρισμένα
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δ
  • Δυνατή φωτιά το χοιρινό λίπος ή το ελαιόλαδο σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε απ’ όλες τις μεριές.
  • Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
  • Τα μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν διάφανα, για λίγα λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες και τα αμπελοφάσουλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά, καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και τη δάφνη.
  • Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε νερό για να καλυφθούν τα υλικά μας κατά τα 2/3.
  • Μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 2 ώρες περίπου, ή μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!