Άψητα αμυγδαλωτά Σίφνου: Δοκιμάστε τη νηστίσιμη συνταγή

Τα άψητα αμυγδαλωτά είναι η πεντανόστιμη νηστίσιμη συνταγή, που μας έρχεται από τη Σίφνο και αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται

Υλικά

  • 500 γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
  • 450 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 60 γρ. νερό
  • 40 γρ. ανθόνερο
  • λίγο ανθόνερο για το πλάσιμο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε πρώτα τη ζάχαρη, το νερό και το ανθόνερο σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση
  • Σε μέτρια φωτιά και με μία ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε τα υλικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι
  • Προσθέτουμε την αλεσμένη αμυγδαλόψιχα και με τη ξύλινη κουτάλα πάντα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε για περίπου 10΄, μέχρι το μείγμα να γίνει μια μάζα, σαν τον σιμιγδαλένιο χαλβά
  • Πρέπει στο τέλος να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τη βάση της κατσαρόλας
  • Αδειάζουμε τη μάζα αμυγδαλωτών μέσα σε ένα δίσκο ή σε ένα ρηχό ταψί, την απλώνουμε ώστε να έχει μεγάλη επιφάνεια και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, ώστε να μπορούμε να πλάσουμε τα αμυγδαλωτά Σίφνου
  • Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις αραδιάζουμε σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Έτσι, όλα τα αμυγδαλωτά θα γίνουν ισομεγέθη. Αφού τελειώσουμε με όλο το μείγμα, βουτάμε τα χέρια στο ανθόνερο και πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε κωνικό σχήμα με την άκρη λίγο πιο φαρδιά
  • Με το μικρό ακροδάχτυλο ανοίγουμε λακκούβα στο φαρδύ σημείο του γλυκού. Αφού τελειώσουμε με όλα τα αμυγδαλωτά, τα βουτάμε σε μπόλικη κρυσταλλική ζάχαρη και τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.  Τα αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως
  • Διατηρούνται για πάρα πολύ καιρό εκτός ψυγείου, σε κουτιά αεροστεγώς κλεισμένα

Καλή σας απόλαυση!