Μελόπιτα Σίφνου: Μια γλυκιά τοπική συνταγή του νησιού

Η μελόπιτα Σίφνου είναι μια γλυκιά παραδοσιακή συνταγή από την Σίφνο. Μια παραδοσιακή πίτα με απλά υλικά, εύκολη και νόστιμη, καθώς αποτελεί ένα πλούσιο σε γεύση κέρασμα.

Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξετε

Υλικά

  • 700 γρ. φρέσκο ανθότυρο (χλωρή μυζήθρα)
  • 5 μεγάλα αυγά (χτυπημένα)
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ κανέλα

Για το ταψί

  • 1 κ.σ βούτυρο για ταψί
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι για το ταψί
  • 2-3 κ.σ έξτρα μέλι για το τελείωμα
  • λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε το ταψί και τα πλαϊνά του και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του το σιμιγδάλι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C, θα ψήσουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45′ μέχρι να φουσκώσει η μελόπιτα, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και να ροδίσει η επιφάνειά της.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο και με πιρούνι ή με το χέρι, το λιώνουμε να γίνει κρέμα.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά το θυμαρίσιο μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές το μείγμα. Το καλύτερο ανακάτεμα γίνεται με το χέρι.
  • Αδειάζουμε τη μελόπιτα στο έτοιμο ταψί και κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45′ περίπου.
  • Μόλις βγει η μελόπιτα από το φούρνο όπως είναι καυτή, περιχύνουμε την επιφάνεια της με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα.
  • Αφήνουμε να ρουφήξει το μέλι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!