Γεμιστό κουνέλι με πατάτες για να γλύφετε τα δάχτυλα σας

Το κουνέλι γεμιστό φτιάχνεται στη γάστρα με πατάτες και είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στην Σίκινο.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1 μεγάλο κουνέλι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 1/ 4 φλιτζ. ξερό θυμάρι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 3 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί,
  • 3 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια 3 εκ.
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε το κουνέλι.
  • Το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη ή μπολ, ρίχνουμε πιπέρι και 2 κουταλάκια θυμάρι.
  • Χοντροκόβουμε 2 από τα 3 κρεμμύδια.
  • Τα βάζουμε πάνω και γύρω από το κουνέλι, μαζί με το μισό περίπου κομμένο σκόρδο.
  • Ρίχνουμε το ξίδι και το κρασί, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
  • Βγάζουμε το κουνέλι από το ψυγείο και το αφήνουμε στην μαρινάτα μέχρι να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Ανακατεύουμε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι, 2 κουταλάκια θυμάρι και το υπόλοιπο σκόρδο.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά την κοιλότητα του κουνελιού με τις πατάτες και το σφραγίζουμε καλά με οδοντογλυφίδες ή με βελόνα και κλωστή.
  • Βάζουμε το κουνέλι σε ένα πυρίμαχο πήλινο σκεύος (με καπάκι) αρκετά μεγάλο για να χωρέσει το κουνέλι.
  • Ρίχνουμε την μαρινάτα και το ελαιόλαδο.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 3 ώρες περίπου, μέχρι το κουνέλι να είναι τρυφερό και να ροδίσει ωραία.
  • Αλείφουμε κάθε μισή ώρα περίπου κατά το ψήσιμο με τα ζουμιά από το σκεύος.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!