Το χταπόδι μαρινάτο με λιαστές ντομάτες και κάππαρη είναι μια πεντανόστιμη συνταγή της Σύρου ιδανική για το καλοκαίρι.
Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε
Υλικά
- 8 – 10 λιαστές ντομάτες
- 1 μεγάλο χταπόδι περίπου 2 κιλά
- 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2/ 3 φλιτζ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 κλωναράκι ξερή ρίγανη
- 2 κλωναράκια φρέσκο ή ξερό θυμάρι,
- 15 ολόκληρους κόκκους μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. κάππαρη στραγγισμένη
- Αλάτι όσο θέλουμε
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες σε ένα μέτριο μπολ και τις μουλιάζουμε σε αρκετό ζεστό νερό που να τις σκεπάζει, για 30 λεπτά.
- Τις στραγγίζουμε και φυλάμε το υγρό.
- Στο μεταξύ, καθαρίζουμε το χταπόδι: αφαιρούμε το κεφάλι και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το στόμα του.
- Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε και ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει τρυφερό αλλά όχι και πολύ μαλακό.
- Αφού στραγγίσουμε τις λιαστές ντομάτες, προσθέσουμε το υγρό όπου τις μουλιάσαμε στο χταπόδι.
- Μόλις γίνει το χταπόδι το βγάζουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Το κόβουμε σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς. Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες στα τέσσερα.
- Βάζουμε το χταπόδι σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο.
- Χτυπάμε μαζί με σύρμα το ελαιόλαδο και το ξίδι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο βάζο.
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
- Αλατίζουμε.
- Ανακινούμε απαλά το βάζο για να αναμειχθούν τα υλικά.
- Το βάζουμε στο ψυγείο αποβραδίς και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
- Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Καλή σας απόλαυση!