Η σφολιάτσα Σύρου είναι ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά του νησιού με τραγανό φύλλο κρούστας και αφράτη γέμιση από παντεσπάνι αμυγδάλου.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
Για το σιρόπι
- 3½ φλ. ζάχαρη
- 3 φλ. νερό
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1 σφηνάκι ανθόνερο
Για τη γέμιση
- 4 αυγά
- ½ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
- 1 φλ. αλεύρι
- 1½ φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ μαστίχα Χίου (σκόνη)
- 1/4 φλ. ανθόνερο
- 1 φλ. βούτυρο μαλακωμένο
- 1 φλ. γάλα
- ένα πακέτο φύλλο κρούστας
Για το άλειμμα των φύλλων
- βούτυρο λιωμένο και ανακατεμένο με λίγο ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφού πάρει βράση, περιμένουμε 8 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ανθόνερο.
- Βράζουμε πλέον 2΄ και εν συνεχεία το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Σε μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το τριμμένο αμύγδαλο, το σιμιγδάλι, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά την ζάχαρη για πέντε λεπτά, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο να ενωθεί καλά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με τα αμύγδαλα λίγο, λίγο και εναλλάξ με το γάλα και το ανθόνερο. Αφού ενωθούν καλά σταματάμε το μίξερ.
Για το ταψί
- Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα 6 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα- ένα, να εξέχουν από το ταψί γύρω γύρω.
- Προσθέτουμε το μείγμα μέσα και το ισιώνουμε με μαρίζ.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα φύλλα που περισσεύουν, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, διπλωμένα στη μέση.
Για το ψήσιμο
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια, ψήνουμε να ροδοκοκκινίσει.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνω πέντε λεπτά, εν συνεχεία το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας λίγο, λίγο με κουτάλα σε τρεις δώσεις, μόλις τραβήξει την πρώτη συνεχίζουμε την δεύτερη, ομοίως και την τρίτη.
- Aφού απορροφήσει το σιρόπι και κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!