Τσιμπητές: Τα λαχταριστά τυροπιτάκια της Τήνου

Οι τσιμπητές είναι οι γλυκιές τυρόπιτες της Τήνου και θα ικανοποιήσουν πλήρως τον ουρανίσκο σας!

Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά

  • 1 κιλό τυρί πέτρωμα
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 αυγά περίπου, όσα “σηκώνει” το τυρί
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
  • 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά, μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό
  • Χωρίζουμε τα μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού
  • Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα

Για τη γέμιση

  • Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη), σε λεκάνη
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μείγμα που στέκεται

Για τις πίτες

  • Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται
  • Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια
  • Σε κάθε κομμάτι, βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού, γέμιση
  • Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ
  • Ψήνουμε τις πίτες
  • Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί (κατά προτίμηση αλουμινένιο ή χάλκινο), στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
  • Πασπαλίζουμε κάθε μια, με ζάχαρη
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
  • Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου

Καλή σας απόλαυση!