Οι τσιμπητές είναι οι γλυκιές τυρόπιτες της Τήνου και θα ικανοποιήσουν πλήρως τον ουρανίσκο σας!
Πάμε να δούμε τη συνταγή
Υλικά
- 1 κιλό τυρί πέτρωμα
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 5 αυγά περίπου, όσα “σηκώνει” το τυρί
- 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
- 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
- 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά, μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό
- Χωρίζουμε τα μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού
- Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα
Για τη γέμιση
- Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη), σε λεκάνη
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μείγμα που στέκεται
Για τις πίτες
- Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται
- Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια
- Σε κάθε κομμάτι, βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού, γέμιση
- Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ
- Ψήνουμε τις πίτες
- Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί (κατά προτίμηση αλουμινένιο ή χάλκινο), στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
- Πασπαλίζουμε κάθε μια, με ζάχαρη
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
- Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου
Καλή σας απόλαυση!