-
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραµ.)
-
3 αυγά χωρισμένα
-
250 γρ. ζάχαρη
-
1½ μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
-
2 βανίλιες
-
300 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
-
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
-
1/4 φλ. ούζο (ή έξτρα χυμό πορτοκαλιού)
Για το σιρόπι
-
2 φλ. ζάχαρη
-
1¾ φλ. νερό
-
φλούδα λεμονιού
-
χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά.
- Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε με σπάτουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
- Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφού κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.
- Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.
- Παγώστε τη στο ψυγείο.
- Για το σιρόπι
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρόλα να βράσουν. - Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
- Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή σας απόλαυση!