Site icon RestartTourism

Γιαουρτίνη Πελοποννήσου: Δοκιμάστε τη λαχταριστή συνταγή

Η γιαουρτίνη φτιάχνεται στην Πελοπόννησο και αποτελεί μια σιροπιαστή “λιχουδιά” με σιμιγδάλι, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά

  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γρ.)
  • 3 αυγά χωρισμένα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1½ baking powder
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 2 βανίλιες
  • 300 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/4 φλ. ούζο (ή extra χυμό πορτοκαλιού)

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1¾ φλ. νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα, μέχρι να κάνει απαλές κορυφές
  • Σε άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν καλά
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα
  • Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά
  • Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Προσθέτουμε τη μαρέγκα και απαλά αναδιπλώνουμε με σπάτουλα, ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα
  • Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια
  • Αφού κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι
  • Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού
  • Παγώστε τη, στο ψυγείο

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα σε κατσαρόλα, για να βράσουν
  • Ανακατεύουμε το σιρόπι, μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος
  • Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Αν δεν θέλετε να βάλετε ούζο, προσθέστε επιπλέον χυμό πορτοκαλιού

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version