Η γιαουρτίνη φτιάχνεται στην Πελοπόννησο και αποτελεί μια σιροπιαστή “λιχουδιά” με σιμιγδάλι, που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!
Πάμε να δούμε τη συνταγή
Υλικά
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γρ.)
- 3 αυγά χωρισμένα
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1½ baking powder
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
- 2 βανίλιες
- 300 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
- 1/4 φλ. ούζο (ή extra χυμό πορτοκαλιού)
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1¾ φλ. νερό
- φλούδα λεμονιού
- χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα, μέχρι να κάνει απαλές κορυφές
- Σε άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν καλά
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά
- Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Προσθέτουμε τη μαρέγκα και απαλά αναδιπλώνουμε με σπάτουλα, ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα
- Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια
- Αφού κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι
- Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού
- Παγώστε τη, στο ψυγείο
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα σε κατσαρόλα, για να βράσουν
- Ανακατεύουμε το σιρόπι, μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος
- Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου
- Αν δεν θέλετε να βάλετε ούζο, προσθέστε επιπλέον χυμό πορτοκαλιού
Καλή σας απόλαυση!