Τα λαδοκούλουρα Λακωνίας είναι μια γλυκιά συνταγή για κουλουράκια που μπορείτε να συνοδεύσετε τον καφέ σας και είναι πραγματικά πεντανόστιμα!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται:
Υλικά
- 3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1/2 φλ. κανελόζουμο
- 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 κ.γ. σόδα
- 1/4 φλ. τσίπουρο ή λικέρ μαστίχας ή ούζο ή κονιάκ
- 1 και 1/2 φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 2 κ.γ. bakin powder
- αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1,5 κιλό)
Εκτέλεση
- Βράζουμε 2 ξυλάκια κανέλας για 5΄ και κρατάμε 1/2 φλυτζάνι. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και το καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε αρχικά μόνο το 1 κιλό από αυτό με το bakin.
- Χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη με το λάδι για 5΄μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το λάδι.
- Διαλύουμε τη σόδα στους χυμούς (πορτοκαλιού και λεμονιού) και τη ρίχνουμε στο λάδι.
- Προσθέτουμε το κανελόζουμο, το τσίπουρο και το αλεύρι (το 1 κιλό μεμιάς και από το υπόλοιπο όσο πάρει).
- Δε ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σφίξουν και δε θα γίνουν αφράτα.
- Η ζύμη να είναι λαδένια και απαλή.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγο.
- Πλάθουμε και τα βουτάμε στο κρύο σουσάμι.
- Ψήνουμε για 20-25΄στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
Καλή σας απόλαυση!