Λαλάγγια Μάνης: Τραγανή γεύση… που ξεχωρίζει

Τα λαλάγγια είναι η πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή της Μάνης, που δε λείπει από κανένα σπίτι της Πελοποννήσου και επιβάλλεται να τη δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται

Υλικά

  • 1/2 κ.γ. αλεύρι
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • λάδι (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση

  • Zεσταίνουμε ελαφρά το λάδι, μέχρι να γίνει χλιαρό
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ραντίζουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι
  • Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι, για να βραχεί ελαφρά
  • Ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη απαλή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε, λαδώνουμε λίγο τα χέρια
  • Βάζουμε την απαλή ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε, να διπλασιαστεί σε όγκο γύρω στη 1,5 ώρα
  • Πλάθουμε μεγάλο χοντρό φυτίλι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, βάλτε λίγες σταγόνες λάδι στα δάχτυλα
  • Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές φέτες
  • Πλάθουμε χοντρό φυτίλι – κορδόνι ζύμης
  • Αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε πολύ λεπτά κορδόνια
  • Τυλίγουμε σε σχήματα διάφορα ή σαν μακρόστενο πρέτσελ
  • Αφού τα τελειώσουμε όλα, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με λάδι, μέχρι να φτάσει τους 170 °C, ιδανική θερμοκρασία για να τα τηγανίσουμε
  • Λίγα-λίγα, τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά
  • Με τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε σε σχάρα, μέχρι να στραγγίσουν
  • Τρώγονται τέλεια, με διάφορα τυριά

Καλή σας όρεξη!