Τα λαλάγγια είναι η πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή της Μάνης, που δε λείπει από κανένα σπίτι της Πελοποννήσου και επιβάλλεται να τη δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται
Υλικά
- 1/2 κ.γ. αλεύρι
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- χλιαρό νερό (όσο πάρει)
- λάδι (για το τηγάνισμα)
Εκτέλεση
- Zεσταίνουμε ελαφρά το λάδι, μέχρι να γίνει χλιαρό
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και ραντίζουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε με το αλάτι
- Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι, για να βραχεί ελαφρά
- Ρίχνουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη απαλή ζύμη. Όσο ζυμώνουμε, λαδώνουμε λίγο τα χέρια
- Βάζουμε την απαλή ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε. Την αφήνουμε, να διπλασιαστεί σε όγκο γύρω στη 1,5 ώρα
- Πλάθουμε μεγάλο χοντρό φυτίλι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, βάλτε λίγες σταγόνες λάδι στα δάχτυλα
- Κόβουμε τη ζύμη σε λεπτές φέτες
- Πλάθουμε χοντρό φυτίλι – κορδόνι ζύμης
- Αφήνουμε 10΄ να ξεκουραστούν και πλάθουμε σε πολύ λεπτά κορδόνια
- Τυλίγουμε σε σχήματα διάφορα ή σαν μακρόστενο πρέτσελ
- Αφού τα τελειώσουμε όλα, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με λάδι, μέχρι να φτάσει τους 170 °C, ιδανική θερμοκρασία για να τα τηγανίσουμε
- Λίγα-λίγα, τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά
- Με τρυπητή κουτάλα, τα βγάζουμε σε σχάρα, μέχρι να στραγγίσουν
- Τρώγονται τέλεια, με διάφορα τυριά
Καλή σας όρεξη!