Οι τραβηχτές πίτες Μάνης είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα. Μόλις τις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!
Πάμε να δούμε πώς θα τις φτιάξετε
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κ.γ. ξερή μαγιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 πρέζες ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250-300 γρ. νερό χλιαρό
Για το τηγάνισμα
- Λίγο ελαιόλαδο
- Για το σερβίρισμα
- Τυρί
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να βραχεί το αλεύρι και να αποκτήσουμε μια όχι σφιχτή ζύμη που να μην
κολλάει στα δάχτυλα – αν χρειαστεί, προσθέτουμε ανάλογα λίγο αλεύρι ή χλιαρό νερό. - Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ και την κυλάμε ώστε να λαδωθεί η επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, για περίπου μία ώρα.
- Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και την ξεφουσκώνουμε.
- Κόβουμε μικρά κομμάτια 40 γρ. και –με λαδωμένα χέρια– τα πλάθουμε στρογγυλά.
- Τραβάμε την ελαστική ζύμη απαλά και την τεντώνουμε να ανοίξει σε οβάλ λεπτό φύλλο, πάχους 0,5 εκ.
Για το τηγάνισμα
- Ζεσταίνουμε σε μεσαίο τηγάνι και μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο –πρέπει να μισοσκεπάζει τις τραβηχτές– και ρίχνουμε μια-δυο πίτες.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με πιρούνι, να μη φουσκώσουν πολύ, ή τις τρυπάμε σε δυο-τρία σημεία.
- Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά να ροδίσουν και στη συνέχεια τις γυρνάμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη πλευρά, για 1½ λεπτό.
- Βγάζουμε τις τραβηχτές Μάνης σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το περιττό λάδι και τηγανίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες.
- Σερβίρουμε τις τραβηχτές με τυρί και ντοματοσαλάτα.
Καλή σας απόλαυση!