Η Εύβοια φημίζεται για τις συνταγές της και τα νόστιμα τοπικά της πιάτα. Οι πίτες τις είναι μοναδικές και είμαστε σίγουροι πως αν τις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε.
Πάμε να δούμε πως θα φτιάξετε την πεντανόστιμη χορτόπιτα Καρυστιάς
Υλικά
- 4 ποτήρια αλεύρι
- 2 κουταλιές ξύδι
- 5 κουταλιές ελειόλαδο
- Λίγο χλιαρό νερό
- 1 κιλό και 300 γρ άγρια χόρτα
- 1,5 κιλό τυρί ανάλατο τριμμένο
- Λίγο αλάτι
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα.
- Εκεί ρίχνουμε το νερό, το ξύδι και το αλάτι , και ανακατεύουμε μέχρι
η ζύμη να γίνει σφιχτή. - Έπειτα προσθέτουμε λίγο λάδι και ζυμώνουμε.
- Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε τέσσερις μεγάλες μπάλες,
τις οποίες αφήνουμε σκεπασμένες μία ώρα. - Παίρνουμε κάθε μπάλα ξεχωριστά και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ώστε να γίνει φύλλο.
- Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ρίχνουμε στο ζυμάρι λίγο αλεύρι
για να μην κολλήσει το φύλλο. - Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα κόβουμε.
- Αφού τα στραγγίξουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, το λάδι και το τυρί , και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε το ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και στρώνουμε με τα άλλα δύο φύλλα.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου επί μια ώρα.
Είναι έτοιμη για σερβίρισμα, καλή σας απόλαυση!