H χορτόπιτα Εύβοιας είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που φτιάχνουν και είναι πραγματικά πεντανόστιμη! Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται.
Υλικά
- 4 ποτήρια αλεύρι
- 2 κουταλιές ξύδι
- 5 κουταλιές ελειόλαδο
- Λίγο χλιαρό νερό
- 1 κιλό και 300 γρ άγρια χόρτα
- 1,5 κιλό τυρί ανάλατο τριμμένο
- Λίγο αλάτι
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα.
- Εκεί ρίχνουμε το νερό, το ξύδι και το αλάτι , και ανακατεύουμε μέχρι
η ζύμη να γίνει σφιχτή. - Έπειτα προσθέτουμε λίγο λάδι και ζυμώνουμε.
- Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, τη χωρίζουμε σε τέσσερις μεγάλες μπάλες,
τις οποίες αφήνουμε σκεπασμένες μία ώρα. - Παίρνουμε κάθε μπάλα ξεχωριστά και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ώστε να γίνει φύλλο.
- Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ρίχνουμε στο ζυμάρι λίγο αλεύρι
για να μην κολλήσει το φύλλο. - Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε και τα κόβουμε.
- Αφού τα στραγγίξουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, το λάδι και το τυρί , και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε το ταψί που έχουμε αλείψει με λίγο λάδι και στρώνουμε με τα άλλα δύο φύλλα.
- Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου επί μια ώρα.
Kαλή σας απόλαυση!