Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι μια πεντανόστιμη συνταγή της Εύβοιας που μόλις δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 1 χταπόδι περίπου 1 – 1 ½ κιλό
- 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 φυλλαράκι δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- Άνηθος ψιλοκομμένο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ασύρτικο
- 1 πρέζα αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 ώριμες ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
- 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό, πιπέρι, δάφνη και λίγο ελαιόλαδο για 30 λεπτά.
- Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μέτριου μεγέθους κομμάτια.
- Αμέσως μετά το βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμένο χταπόδι. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό προσθέτουμε λίγο ζεστό.
- Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο φαγητό μας, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα αρωματικά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι.
- Το αφήνουμε να βράσει al dente ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία περίπου 8-10 λεπτά.
- Προσοχή, στο αλάτι γιατί κάποια χταπόδια είναι αλμυρά.
Καλή σας απόλαυση!