Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι: Πεντανόστιμη συνταγή από την Εύβοια

Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι μια πεντανόστιμη συνταγή της Εύβοιας που μόλις δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα.

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1 – 1 ½ κιλό
  • 1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 1 φυλλαράκι δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Άνηθος ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ασύρτικο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 2 ώριμες ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό, πιπέρι, δάφνη και λίγο ελαιόλαδο για 30 λεπτά.
  • Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μέτριου μεγέθους κομμάτια.
  • Αμέσως μετά το βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα και το αχνίζουμε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμένο χταπόδι. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό προσθέτουμε λίγο ζεστό.
  • Συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά στο φαγητό μας, τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα αρωματικά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι.
  • Το αφήνουμε να βράσει al dente ανάλογα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία περίπου 8-10 λεπτά.
  • Προσοχή, στο αλάτι γιατί κάποια χταπόδια είναι αλμυρά.

Καλή σας απόλαυση!