Καρυστινός μπακλαβάς: Δείτε την πεντανόστιμη συνταγή

Ο καρυστινός μπακλαβάς είναι μια γλυκιά πεντανόστιμη συνταγή που φτιάχνουν στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Κάρυστο.

Υλικά 

  • 2 κιλα φύλλο
  • 2 κιλά καρυδόψιχα χοντροκομμένη στο χέρι ή στο μούλτι αλλά προσοχή μην αλεστεί πολύ.
  • Λίγη τριμμένη φρυγανιά,περίπου 1/2 ποτήρι
  • Από μυρωδικά κανέλα,μοσχοκάρυδο,γαρύφαλλο,λίγη μαστίχα σε σκόνη όλα αυτά σε αναλογίες όπως αρέσει στον καθένα αλλά προσοχή όχι πολύ
  • γαρύφαλλο γιατί πικρίζει.
  • ΒούτυροΓια το σιρόπι:
  • 3 κιλά ζάχαρη με 8 ποτήρια νερό
  • λεμόνι για να μη ζαχαρώσει κι όταν το κατεβάσει θα προσθέσει
  • 2-3 κουταλιές μέλι καλό.

Εκτέλεση 

  • Στρώνουμε 4-5 φύλλα κάτω ραντίζοντας ένα-ένα με λιωμένο βούτυρο και μετά ρίχνουμε λίγη καρυδόψιχα να πάει παντού και άλλο φύλλο από πάνω το βουτυρώνουμε και πάλι λίγη καρυδόψιχα κλπ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να ανέβει μέχρι πάνω στο ταψί.
  • Απλώνουμε 5-6 φύλλα στο τέλος βουτυρωμένα ένα-ένα.
  • Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κομμάτια σε ρόμβους μέχρι κάτω και σε κάθε κομμάτι καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο για να τα στερεώσουμε.
  • Ρίχνουμε από πάνω ζεματιστό βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και το βάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς περίπου για 2,5 με 3 ώρες προσέχοντας να μην αρπάξει από πάνω.
  • Αν δουμε να ροδοκοκκινίζει νωρίς, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να ψηθεί καλά κι από μέσα
  • Όταν ψηθεί το σιροπιάζουμε και το αφήνουμε πολλές ώρες να τραβήξει το σιρόπι του.

Καλή σας απόλαυση!