Site icon RestartTourism

Σαλιγκάρια στιφάδο: Πώς τα φτιάχνουν στην Εύβοια

Τα σαλιγκάρια στιφάδο είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που φτιάχνουν στην Εύβοια και είναι πραγματικά πεντανόστιμη.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  • 1 κιλό σαλιγκάρια, καθαρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα
  • 7 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες + 1 καθαρισμένο και ολόκληρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για τα σαλιγκάρια στιφάδο σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ένα ολόκληρο κρεμμύδι και τα σαλιγκάρια και συμπληρώνουμε με άφθονο κρύο νερό που να τα καλύψει κατά 3-4 εκ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά, και όταν το νερό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
  • Στραγγίζουμε τα σαλιγκάρια, τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό (πετάμε το κρεμμύδι) και τα αφήνουμε σε μεγάλο σουρωτήρι κατά μέρος.
  • Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί 4-5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ένα ακόμη από τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  • Ρίχνουμε τα στραγγισμένα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες και νερό τόσο ώστε ίσα που να σκεπάσει τα σαλιγκάρια.
  • Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν (δοκιμάζουμε ένα κι αν είναι ακόμη σκληρό, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά).
  • Στο μεταξύ, σε άλλη φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και ίσα που να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα περιττά λάδια.
  • Μόλις τα σαλιγκάρια έχουν μαλακώσει καλά στη σάλτσα τους, ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το ξίδι και ανακατεύουμε.
  • Μαγειρεύουμε όλα τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Αν δούμε ότι έχει μείνει πολύ ζουμί, μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και να μελώσει. Σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version