-
5 μεγάλα χωριάτικα λεπτά φύλλα
-
1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
-
Για τη γέμιση
-
200 γρ. τσουκνίδες (τρυφερά φύλλα)
-
300 γρ. σπανάκι
-
200 γρ. λάπαθα
-
6 φρέσκα κρεμμύδια τρυφερά με τα φύλλα τους
-
2 πράσα τρυφερά ψιλοκομμένα
-
1/2 ματσάκι άνηθο
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
1/4 φλ. ελαιόλαδο
-
250 γρ. φέτα σε τρίμματα
-
1 αυγό
Εκτέλεση
- Για την φρέσκια τσουκνίδα κάνουμε προετοιμασία πάντα με γάντια.
- Καθαρίσουμε και διαλέγουμε όλα τα τρυφερά φύλλα, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα ζεματίζουμε για 2-3´ σε βραστό νερό.
- Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και την βάζουμε στη γέμιση με τα υπόλοιπα χόρτα. Το άρωμα και η γεύση της απογειώνουν την τσουκνιδόπιτα.
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα λαχανικά.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την τσουκνίδα.
- Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να μαραθούν.
- Ζουλάμε ελαφρά να αποβάλουν τα πολλά υγρά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, το αυγό και τα τρίμματα φέτας.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν η γέμιση έχει κατεβάσει πολλά υγρά, προσθέτουμε 2 κουταλιές τραχανά για να τα απορροφήσει.
Στο ταψί
- Σε ρηχό ταψί για πίτα 36-38 εκατοστά αλείφουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε τσαλακωτά τα δυο φύλλα, ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
- Σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την μισή γέμιση απλωτά σε λεπτή στρώση.
- Τοποθετούμε τσαλακωτά το μεσαίο φύλλο.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη γέμιση.
- Στρώνουμε τα δυο τελευταία φύλλα τσαλακωτά, ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε γύρω γύρω, να ενωθούν τα πάνω με τα κάτω φύλλα σε χαλαρό κόθρο.
- Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με σταγόνες νερού.
- Χαϊδεύουμε όλη την επιφάνεια να λαδωθεί.
- Χαράζουμε την τσουκνιδόπιτα σε μικρά κομμάτια.
Ψήσιμο
- Ψήνουμε, για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα στα τελευταία 10’ του ψησίματος χαράζουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω, έτσι ώστε να στεγνώσει η βάση της.
- Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και μετά σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!