Site icon RestartTourism

Τσουκνιδοπίτα: Πώς την φτιάχνουν στην Εύβοια

Η τσουκνιδόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Βόρειας  Εύβοιας και αξίζει πραγματικά να τη δοκιμάσετε γιατί είναι μοναδική.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά 

  • 5 μεγάλα χωριάτικα λεπτά φύλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. τσουκνίδες (τρυφερά φύλλα)
  • 300 γρ. σπανάκι
  • 200 γρ. λάπαθα
  • 6 φρέσκα κρεμμύδια τρυφερά με τα φύλλα τους
  • 2 πράσα τρυφερά ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  • Για την φρέσκια τσουκνίδα κάνουμε προετοιμασία πάντα με γάντια.
  • Καθαρίσουμε και διαλέγουμε όλα τα τρυφερά φύλλα, τα πλένουμε με κρύο νερό και τα ζεματίζουμε για 2-3´ σε βραστό νερό.
  • Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και την βάζουμε στη γέμιση με τα υπόλοιπα χόρτα. Το άρωμα και η γεύση της απογειώνουν την τσουκνιδόπιτα.

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα και τα λαχανικά.
  • Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την τσουκνίδα.
  • Προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. αλάτι και τα πιέζουμε λίγο με τα χέρια για να μαραθούν.
  • Ζουλάμε ελαφρά να αποβάλουν τα πολλά υγρά.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε λίγο πιπέρι, το αυγό και τα τρίμματα φέτας.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν η γέμιση έχει κατεβάσει πολλά υγρά, προσθέτουμε 2 κουταλιές τραχανά για να τα απορροφήσει.

Στο ταψί

  • Σε ρηχό ταψί για πίτα 36-38 εκατοστά αλείφουμε ελαιόλαδο και στρώνουμε τσαλακωτά τα δυο φύλλα, ραντίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
  • Σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την μισή γέμιση απλωτά σε λεπτή στρώση.
  • Τοποθετούμε τσαλακωτά το μεσαίο φύλλο.
  • Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη γέμιση.
  • Στρώνουμε τα δυο τελευταία φύλλα τσαλακωτά, ραντίζοντας τα με ελαιόλαδο.
  • Στρίβουμε γύρω γύρω, να ενωθούν τα πάνω με τα κάτω φύλλα σε χαλαρό κόθρο.
  • Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με σταγόνες νερού.
  • Χαϊδεύουμε όλη την επιφάνεια να λαδωθεί.
  • Χαράζουμε την τσουκνιδόπιτα σε μικρά κομμάτια.

Ψήσιμο

  • Ψήνουμε, για περίπου 1 ώρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
  • Τοποθετούμε το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα στα τελευταία 10’ του ψησίματος χαράζουμε τα κομμάτια μέχρι κάτω, έτσι ώστε να στεγνώσει η βάση της.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 15’ και μετά σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version