Το τυροπιτάρι Καρύστου δε λείπει από κανένα τραπέζι στην Εύβοια και επιβάλλεται να το δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε τη συνταγή
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ή λίγο προζύμι
- λίγο χλιαρό νερό
- 250 γρ. τουλουμοτύρι ή μυζήθρα φρέσκη ή μαλακή φέτα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια μπασίνα κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση
- Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά, ανακατεύοντας γρήγορα με ένα πιρούνι
- Ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά στο λάκκο που έχει δημιουργηθεί
- Ζυμώνουμε δυνατά και ανασηκώνουμε τη ζύμη, για να πάρει αέρα
- Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, ούτε σφιχτή ούτε και ρέουσα
- Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1εκ., δίνοντας σχήμα στρογγυλό
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί
- Πάνω στο στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 25-30 εκ. ρίχνουμε στο μισό τα τριμμένα τυριά με το χέρι και κλείνουμε. Με το άλλο μισό πατάμε την άκρη με ένα πιρούνι και το βρέχουμε με νερό, για να μην κολλήσει
- Βάζουμε το τυροπιτάρι στο τηγάνι και αφήνουμε να τηγανιστεί για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις πάρει το χρυσαφί χρώμα, το γυρίζουμε προσεκτικά, για να μην ανοίξει και χυθεί το τυρί, από την άλλη μεριά
- Το αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια
- Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο, όσα τυροπιτάρια θέλουμε
- Το λουκάνικο Καρύστου του πάει τρέλα και μια δροσερή ντοματοσαλάτα από μποστάνι “απογειώνει” το πιάτο
Tips
- Μπορούμε να βάλουμε στο τυροπιτάρι ό,τι τυρί θέλουμε ή και ψιλοκομμένη πιπεριά
- Ο φρέσκος δυόσμος δένει αρμονικά
Καλή απόλαυση!