Τυροπιτάρι Καρύστου: Μια συνταγή… μπουκιά και συχώριο

Το τυροπιτάρι Καρύστου δε λείπει από κανένα τραπέζι στην Εύβοια και επιβάλλεται να το δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά ή λίγο προζύμι
  • λίγο χλιαρό νερό
  • 250 γρ. τουλουμοτύρι ή μυζήθρα φρέσκη ή μαλακή φέτα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε μια μπασίνα κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση
  • Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό τη μαγιά, ανακατεύοντας γρήγορα με ένα πιρούνι
  • Ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά στο λάκκο που έχει δημιουργηθεί
  • Ζυμώνουμε δυνατά και ανασηκώνουμε τη ζύμη, για να πάρει αέρα
  • Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, ούτε σφιχτή ούτε και ρέουσα
  • Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1εκ., δίνοντας σχήμα στρογγυλό
  • Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί
  • Πάνω στο στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 25-30 εκ. ρίχνουμε στο μισό τα τριμμένα τυριά με το χέρι και κλείνουμε. Με το άλλο μισό πατάμε την άκρη με ένα πιρούνι και το βρέχουμε με νερό, για να μην κολλήσει
  • Βάζουμε το τυροπιτάρι στο τηγάνι και αφήνουμε να τηγανιστεί για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις πάρει το χρυσαφί χρώμα, το γυρίζουμε προσεκτικά, για να μην ανοίξει και χυθεί το τυρί, από την άλλη μεριά
  • Το αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια
  • Ετοιμάζουμε με τον ίδιο τρόπο, όσα τυροπιτάρια θέλουμε
  • Το λουκάνικο Καρύστου του πάει τρέλα και μια δροσερή ντοματοσαλάτα από μποστάνι “απογειώνει” το πιάτο

Tips

  • Μπορούμε να βάλουμε στο τυροπιτάρι ό,τι τυρί θέλουμε ή και ψιλοκομμένη πιπεριά
  • Ο φρέσκος δυόσμος δένει αρμονικά

Καλή απόλαυση!