Γκόγκλιες , Κουρκουμπίνες ή Τζόλια Εύβοιας. Μια νόστιμη συνταγή από την Εύβοια που θα λατρέψουν σίγουρα οι λάτρεις των ζυμαρικών και όχι μόνο.
Πάμε να δούμε πως θα τις φτιάξετε και τι θα χρειαστείτε:
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 ml γάλα πλήρες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. Αλάτι
Υλικά για το σερβίρισμα:
- 2 κ.σ. πρόβειο βούτυρο
- Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Δυναμώνουμε ελαφρώς την ταχύτητα (στην μέση) και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, ώστε να πάρουμε ένα ελαστικό και εύπλαστο ζυμαράκι. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Χωρίζουμε την ζύμη στα 4. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με το χέρι μας σε ένα μακρύ κορδόνι (περίπου 0.5 εκατοστό διάμετρο).
- Κόβουμε ανά δύο εκατοστά με ένα μαχαίρι. Πατάμε το κάθε κομμάτι με τα δύο δάχτυλα και το σέρνουμε προς τα μπροστά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα κενό/κούφωμα στην μέση. Εναλλακτικά, απλώστε το κομματάκι ζύμης πάνω σε ένα καλαμάκι για να κάνει το κούφωμα.
- Αφού τελειώσουμε, βράζουμε τα ζυμαρικά σε δόσεις, σε αλατισμένο νερό που βράζει. Μόλις ρίξουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα, πάνε κατευθείαν στον πάτο. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμα, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια τους νερού, μετά από 4-5 λεπτά.
- Παράλληλα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού πρόβειο βούτυρο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα μέσα στο τηγάνι, με μία τρυπητή κουτάλα, ώστε να πάρουμε και λίγο από το νερό. Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τις υπόλοιπες γκόγκλιες μέχρι να τελειώσουν.
Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι. Καλή σας απόλαυση!