Τα κελέμια είναι μια παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στο Γαλαξίδι και πρόκειται για κρεμμύδια γεμιστά με ρύζι, κιμά και μπαχαρικά.
Υλικά
- 1 κιλό κιμάς ανάμεικτος χοιρινό μοσχάρι
- 10 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πάπρικα γλυκιά
- Δυόσμο
- Μαϊντανό
- Ελαιόλαδο
- Ζωμό κοτόπουλου
- 1,5 ποτήρι νερό
- Πουμαρό
- 1 ποτήρι ρύζι
Εκτέλεση
- Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε βαθιά μέχρι το κέντρο. Έπειτα τα τοποθετούμε στο νερό και τα βράζουμε για μισή ώρα να μαλακώνουν.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε τον κιμά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τον ζωμό, πάπρικα, μαϊντανό, δυόσμο και τέλος το ρύζι.
- Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του κρεμμυδιού και τα γεμίζουμε τοποθετώντας τα στο ταψί όπως στην εικονα
- Τέλος περιχύνουνε από πάνω λίγο ελαιόλαδο, λίγο πουμαρό και το νεράκι.
- Τοποθετούμε στο φούρνο στου 180° μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να τραβήξουν το νεράκι.
Καλή σας απόλαυση!