Ο Καρδιτσιώτικος πλαστός είναι η “εμβληματική” πίτα της Θεσσαλίας, που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Πάμε να δούμε τη συνταγή
Υλικά
Για τη γέμιση
- 800 γρ. ανάμεικτα χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα κ.ά., καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον χυλό
- 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
- 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 400 γρ. καλαμποκάλευρο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 400 ml χλιαρό νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τα ανάμεικτα χόρτα και τα κρεμμυδάκια
- Ρίχνουμε αλάτι και τρίβουμε όλα τα χορταρικά με τα χέρια μας, για να “μαραθούν”
- Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, τα ανακατεύουμε πάλι, αδειάζουμε τα υγρά και στύβουμε καλά τα χόρτα
- Προσθέτουμε τη φέτα και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε
- Αλείφουμε το ταψί με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε κατά μέρος
Για τον χυλό
- Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι με τα αυγά
- Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά
Για την πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
- Αδειάζουμε τον μισό χυλό στο λαδωμένο ταψί, απλώνοντάς τον σε όλο τον πυθμένα, σε λεπτή στρώση
- Αδειάζουμε από πάνω, ομοιόμορφα, το μείγμα των χορταρικών
- Ρίχνουμε τον χυλό που έχει απομείνει πάνω από τα χόρτα, καλύπτοντάς τα όσο περισσότερο μπορούμε
- Ψήνουμε τον πλαστό για 1 ώρα
Καλή σας απόλαυση!