Καρδιτσιώτικος πλαστός: Δείτε την παραδοσιακή συνταγή

Ο Καρδιτσιώτικος πλαστός είναι η “εμβληματική” πίτα της Θεσσαλίας, που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. ανάμεικτα χόρτα, όπως σπανάκι, σέσκουλα κ.ά., καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, θρυμματισμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον χυλό

  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 400 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 400 ml χλιαρό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε τα ανάμεικτα χόρτα και τα κρεμμυδάκια
  • Ρίχνουμε αλάτι και τρίβουμε όλα τα χορταρικά με τα χέρια μας, για να “μαραθούν”
  • Τα αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, τα ανακατεύουμε πάλι, αδειάζουμε τα υγρά και στύβουμε καλά τα χόρτα
  • Προσθέτουμε τη φέτα και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε άφθονο πιπέρι και ανακατεύουμε
  • Αλείφουμε το ταψί με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και το αφήνουμε κατά μέρος

Για τον χυλό

  • Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι το γιαούρτι με τα αυγά
  • Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά

Για την πίτα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
  • Αδειάζουμε τον μισό χυλό στο λαδωμένο ταψί, απλώνοντάς τον σε όλο τον πυθμένα, σε λεπτή στρώση
  • Αδειάζουμε από πάνω, ομοιόμορφα, το μείγμα των χορταρικών
  • Ρίχνουμε τον χυλό που έχει απομείνει πάνω από τα χόρτα, καλύπτοντάς τα όσο περισσότερο μπορούμε
  • Ψήνουμε τον πλαστό για 1 ώρα

Καλή σας απόλαυση!