Γλυκό του κουταλιού σταφύλι από την Σκύρο

Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Σκύρο και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά 

  • 1 kg σταφύλι (σουλτανίνα)
  • ½ kg ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κλων. αρμπαρόριζα
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 200 γρ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πρώτα καλά το σταφύλι, το στραγγίζουμε και το βουτάμε σε μπολ με νερό, δυο με τρεις φορές αλλάζουμε νερό να καθαρίσει καλά.
  • Προσέχουμε να μην τραυματίσουμε τις ρόγες. Δεν πιέζουμε και δεν ζουλάμε για να μην χάσουμε τον πολύτιμο χυμό και το σχήμα τους.
  • Αφήνουμε να στραγγίσει καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα.
  • Βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί προσεκτικά.
  • Βάζουμε το σταφύλι σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και το αφήνουμε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄.
  • Όταν σωθούν τελείως τα υγρά του σταφυλιού, τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει, στην επιφάνεια ενδέχεται να σχηματιστεί αφρός. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο και το αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να το σκεπάσουμε. Αν θέλετε βάλτε μια πετσέτα για σκέπασμα.
  • Μπορείτε σε αυτή τη φάση να αφήστε το γλυκό και να το τελειώσετε την επόμενη ημέρα.

Καλή σας απόλαυση!