Η λαδόπιτα φτιάχνεται στη Σκύρο και αποτελεί συνοδευτικό για πολλά πιάτα των κατοίκων του νησιού!
Ας δούμε τη συνταγή
Υλικά
- 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί)
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Αφού ανακατέψουμε το μείγμα, δημιουργούμε στο κέντρο ένα μικρό πυρήνα, όπου προσθέτουμε τη μαγιά. Αμέσως μετά, ρίχνουμε περίπου 1 ½ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε τη ζύμη, μέχρι να γίνει ένα σώμα, για περίπου 10 λεπτά
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος, για μια ώρα περίπου (ώσπου να γίνει 2 φορές σε όγκο)
- Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μερίδες και ξανά ζυμώνουμε για λίγο
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου για 20 λεπτά
- Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι. Αφού ζεσταθεί καλά ανοίγουμε τις μερίδες μας στη διάμετρο του τηγανιού και τις τηγανίζουμε μία – μία, μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές της λαδόπιτας. Τότε είναι έτοιμες. Σερβίρονται σκέτες ή με Σκυριανό ξινοτύρι
Καλή όρεξη!