Μαρμαρίτες Σκύρου: Τι είναι και πώς φτιάχνονται

Οι μαρμαρίτες είναι ένα παραδοασιακό φαγητό που φτιάχνουν στη Σκύρο και πρόκειται για πεντανόστιμες πίτες με κολοκύθα και τυρί!

Πάμε να δούμε πώς θα τις φτιάξετε

Υλικά

  • ½ μέτρια κολοκύθα 1 κιλό περίπου
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 100 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
  • κανέλα
  • μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κ. γλυκού τριμμένο ξηρό δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο
  • ½ κιλό ζύμη για φύλλο

Εκτέλεση

  • Για τη γέμιση, καθαρίζεις και τρίβεις στον τρίφτη το κρεμμύδι.
  • Τρίβεις το τυρί, ξεφλουδίζεις την κολοκύθα, αφαιρείς τα σπόρια και τις ίνες, την κόβεις κομμάτια, τη βράζεις να μαλακώσει και μετά την αλέθεις στο μπλέντερ να γίνει πουρές.
  • Αδειάζεις σε ένα μπολ τον πουρέ της βρασμένης κολοκύθας, προσθέτεις αλάτι, λίγη κανέλα, τριμμένο μπαχάρι, τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρεις σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι.
  • Προσθέτεις το τυρί, ανακατεύεις καλά και το κρατάς για λίγο στην άκρη.
  • Αλευρώνεις μια επιφάνεια, κόβεις λίγη από τη ζύμη και με πλάστη ετοιμάζεις μικρές πιτούλες.
  • Βάζεις στην κάθε πίτα μια κουταλιά από τη γέμιση, την απλώνεις, πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί που περίσσεψε, κλείνεις την πίτα, και τη σφραγίζεις.
  • Επαναλαμβάνεις με όση από τη ζύμη θέλεις.
  • Τις ψήνεις μέχρι να ροδίσουν.

Καλή σας απόλαυση!