Τα χερίσια μακαρόνια είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Χίου με χειροποίητα πλασμένα από τα χέρια κάθε νοικοκυράς μακαρόνια (από εκεί πήραν και το όνομα τους). Φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και είμαστε σίγουροι πως μόλις τα δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.
Πάμε να δούμε την πανεύκολη διαδικασία
Υλικά
- 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
- 1 1/2 ποτήρια αλεύρι σιταρένιο.
- 3 κσ ελαιόλαδο.
- 1 κγ. αλάτι .
- 1 ¼ ποτήρι νερό.
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα το νερό σιγά- σιγά και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
- Κόβουμε την ζύμη σε μικρά κομματάκια και τα βάζουμε επάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί, που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
- Πασπαλίζουμε συνεχώς τα κομμάτια ζύμη για να ξεραθούν λιγάκι και να μην κολλάνε.
- Διπλώνουμε τα κομματάκια της ζύμης γύρω από το σπάρτο και τρίβουμε τις παλάμες μας γρήγορα- γρήγορα γύρω από την ζύμη, μέχρι να μακρύνει η ζύμη και να γίνει σχήμα μακαρονιού.
- Μπορείτε να προσθέσετε σάλτσα ντομάτας και τριμμένη ξινομυζήθρα.
- Έτοιμα για σερβίρισμα
Καλή σας απόλαυση!