Πυργί: Το Μεσαιωνικό «μαστιχοχώρι» της Χίου!

Ένα «ορόσημο» λαογραφικής, αρχαιολογικής, γλωσσικής και αρχιτεκτονικής άποψης. Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νότιας Χίου και ένα από τα πιο σημαίνοντα χωριά του Αιγαίου Πελάγους!

Κτισμένο στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου «Πατέλλα», αποτελεί το πιο πολυφημισμένο μαστιχοχώρι του νησιού και ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά του. Αριθμεί 755 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και η μεσαιωνική “χροιά” είναι έκδηλη σε κάθε σοκάκι του. Ψηλά διώροφα και τριώροφα σπίτια, στενοί δρόμοι, αψίδες και πυραμοειδή κτίσματα συνθέτουν ένα «μαγευτικό» σκηνικό, που επιβάλλεται να επισκεφτείτε…

Έχει πάρει το όνομα του από τον μεγάλο Πύργο του οικισμού, που αποτελεί και το “καμάρι” της περιοχής! Το χωριό είναι πλούσιο με εύφορο έδαφος. Οι κάμποι του παράγουν την παραδοσιακή «Μαστίχα Χίου», λάδι, αμύγδαλα, δημητριακά και όσπρια. «Σήμα κατατεθέν» της περιοχής είναι τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα πανηγύρια (15 Αυγούστου) και τον χορό (πυργούσικος). Παράλληλα, η ενδυματολογική ποικιλομορφία είναι κυρίαρχη. Τα «μπουστομάνικα», το «γεμενί», το «σαρίκι» και οι «καρκαβελόνοι», ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων.

Η ιταλική επιρροή δεσπόζει στην αρχιτεκτονική «ταυτότητα» του τόπου! Τα «Ξυστά» είναι τα σχέδια που κοσμούν τις πόρτες των σπιτιών. Απαρτίζονται από τετράγωνα, ρόμβους, τρίγωνα, πελαργούς, κλαδιά δέντρων και στενόμακρα φύλλα.

Ο Πύργος χτίστηκε την εποχή των «Γενουατών», πιθανότατα πριν τον 13ο αιώνα. Σήμερα, έχουν διασωθεί οι τρείς από τις τέσσερις πλευρές του, εν αντιθέσει με τις οροφές και τις επάλξεις, που κατεδαφίστηκαν το 1938, αφού χαρακτηρίστηκαν ως ετοιμόρροπες από μηχανικούς.

Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο στο Πυργί. Οι πιστοί, θα έχετε την ευκαιρία να εκδηλώσετε την πίστη σας σε κάθε γωνιά του χωριού. Είναι ο οικισμός με τις περισσότερες εκκλησίες στη Χίο. Η ομώνυμη ενορία και ο “κομψός” «Βυζαντινός Ναός των Αγίων Αποστόλων», είναι οι σημαντικότερες εξ αυτών.

Τα «Δότια» είναι ο μεγαλύτερος κάμπος του και η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του. Στο Πυργί, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε περιπάτους στα “ονειρικά” σοκάκια, να γευτείτε τοπικές “λιχουδιές” και να γνωρίσετε τον «πολιτιστικό πλούτο» που αναβλύζει σε κάθε “σπιθαμή” του χωριού!

Καλό σας ταξίδι!