Το Σουφικό είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Ικαρίας, από τα πλέον διαδεδομένα. Θα το φτιάξετε γρήγορα και εύκολα και θα το απολαύσετε σίγουρα…
Θα χρειαστείτε λαχανικά εποχής, καθώς το συγκεκριμένο φαγητό δεν εμπεριέχει καθόλου κρέας.
- Τα υλικά που θα χρειαστείτε…
- 4 κρεμμύδια
- 4 πιπεριές επιλογής σας (κόκκινες, πράσινες ή ανάμικτες)
- 2 μελιτζάνες
- 3 ντομάτες
- 3 πατάτες
- 1 κολοκύθι μεγάλο (άσπρο ή πράσινο)
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 4 πιπεριές καυτερές (προαιρετικά)
- 1 ποτήρι κρασι (κατά προτίμηση κόκκινο)
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
Ως προς την υλοποίηση της συνταγής…
- Πρώτη μας κίνηση να κόψουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και να της ξεπικρίσουμε με μπόλικο αλάτι απλώνοντάς τις σε σουρωτήρι.Μια ωρίτσα απαιτείται, μετά τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στραγγίζετε εκ νέου.
- Κρεμμύδια και ντομάτες τρίβουμε στον τρίφτη, τις πιπεριές τις κόβετε σε μικρά κομματάκια, το κολοκύθι με ή χωρίς τη φλούδα (όπως το προτιμάτε) σε λεπτές φέτες και τις πατάτες σε ροδέλες.
- Αφού ζεστάνετε καλά μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε πρώτα τα κολοκύθια και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά, μαζί και τα σκόρδα και σκεπάζετε με το καπάκι, ώστε να βράσουν όλα -κυριολεκτικά- στο ζουμί τους. Προσοχή: Δεν προσθέτετε καθόλου νερό.
- Μετά από 10 λεπτά προσθέτετε ολόκληρες τις καυτερές πιπεριές και αλατίζετε, χαμηλώνοντας τη φωτιά. Μόλις τα λαχανικά στεγνώσουν απ’ το ζουμί τους εντελώς, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τα αφήνετε ακόμα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Τελευταία κίνηση; Ρίχνετε το κρασί κι αφήνετε να «δέσει» η σάλτσα σας, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Το Σουφικό σας είναι έτοιμο όταν με το πιρούνι τσεκάρετε τις πατάτες να είναι τόσο μαλακές, όσο τις θέλετε.
Καλή σας όρεξη…