Τα Φλωμάρια Λήμνου με σπανάκι και τυρί είναι τα παραδοσιακά ζυμαρικά του νησιού και η γεύση τους ξεχωρίζει!
Πάμε να δούμε τη συνταγή
Υλικά
- 1 πακέτο Φλωμάρι Λήμνου
Για τη σάλτσα
- 400 γρ. σπανάκι (πλυμένο και ψιλοκομμένο)
- 2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
- ½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- μερικά φυλλαράκια δυόσμου (ψιλοκομμένα)
- 250 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
- 60 γρ. φέτα πικάντικη
Για το γαρνίρισμα
- extra παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 15-20 ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε την προετοιμασία πλένοντας και ψιλοκόβοντας το σπανάκι. Το ίδιο κάνουμε με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, κόβοντας τα σε λεπτές ροδέλες
- Έπειτα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και περιμένουμε να βγάλει τα υγρά του. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά και παράλληλα τρίβουμε τα τυριά με το χέρι ή με ένα πιρούνι και τα προσθέτουμε και αυτά
- Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσουν όλα τα τυριά και να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα
- Αφού ενωθούν όλα τα υλικά τα χτυπάμε, μέσα στο τηγάνι με το μπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στο μπλέντερ), μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά
- Ξαναρίχνουμε την έτοιμη πλέον σάλτσα στο τηγάνι και την αφήνουμε στην άκρη
- Στο μεταξύ, σε μικρό σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ντοματίνια, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα
- Παράλληλα, γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα με νερό και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά
- Αφού βράσει το νερό, το αλατίζουμε ελαφρώς και προσθέτουμε το φλωμάρι
- Το βράζουμε για 5΄ (δηλαδή 1΄ λιγότερο από αυτό που αναγράφεται στη συσκευασία)
- Εφόσον το φλωμάρι είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασε
- Ζεσταίνουμε τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών
- Στη συνέχεια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το φλωμάρι και τα έτοιμα σοταρισμένα ντοματίνια
- Έπειτα, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού η σάλτσα και τα ντοματίνια και να ενωθούν όλα τα υλικά
- Τέλος, σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας επιπλέον τριμμένο τυρί φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καλή σας όρεξη!