Κατιμέρια Λήμνου: Τι είναι και πώς φτιάχνονται

Τα κατιμέρια ανεβατά είναι μια παραδοσιακή γλυκιά συνταγή από τη Λήμνο και πρόκειται για αφράτα σιροπιαστά ψωμάκια που είναι πραγματικά πεντανόστιμα.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι σταρένιο
  •  150 ml ηλιέλαιο χλιαρό
  •  1 κούπα ζάχαρη
  •  3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  •  5 γρ. μαστίχα, σε σκόνη
  •  2 φακελάκια μαχλέπι, σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. σούπας κανέλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  •  1 πρέζα αλάτι
  •  1 λίτρο νερό
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  2-3 καρφάκια γαρίφαλου
  •  Σουσάμι για την επικάλυψη

Σιρόπι

  •  4 ποτήρια νερού ζάχαρη
  •  3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

  • Για τα κατιμέρια, βράζουμε το νερό μαζί με τη δάφνη, το ξύλο κανέλας και τα καρφάκια γαρίφαλου για 1 λεπτό, ίσα να πάρουν μία βράση και να αρωματιστεί το νερό.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει ή του προσθέτουμε λίγο κρύο νερό να χλιαρύνει. Σουρώνουμε και πετάμε τα καρυκεύματα.
  • Βάζουμε το μισό νερό στο μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε με τον γάντζο, προσθέτοντας όσο ακόμα νερό χρειάζεται ώστε να γίνει μια ζύμη μαλακή σαν του ψωμιού, που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια πλάθουμε σε μπαστουνάκια.
  • Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι στην επιφάνεια εργασίας και κυλάμε τα μπαστουνάκια επάνω του, έτσι ώστε να καλυφθούν με όσο περισσότερο σουσάμι γίνεται. Τα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκ.
  • Κυλάμε το κάθε κομμάτι πάνω στον τρίφτη πιέζοντάς το, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο και να πάρει το κάθε κομμάτι ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.
  • Τοποθετούμε τα κατιμέρια σε ταψί με μια κάποια απόσταση μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν στο φούσκωμα. Ρίχνουμε στο ταψί αρκετό ηλιέλαιο (προσοχή, όχι ελαιόλαδο, γιατί δεν το αφήνει να φουσκώσει και κάνει πολύ βαριά τη γεύση), τόσο ώστε το κάθε κομμάτι να είναι βυθισμένο περίπου μέχρι τα μισά στο λάδι.
  • Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια μεγάλη πετσέτα να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά μέσα στο ταψί.
  • Στη συνέχεια τα λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά, μέχρι τα κατιμέρια να ροδίσουν καλά.

Σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να χλιαρύνει.
  • Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι τα καυτά κατιμέρια που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο.
  • Αφού πιουν το σιρόπι, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Καλή σας απόλαυση!