Τα μασουράκια η μαστιχάκια Χίου είναι ένα παραδοσιακό τοπικό γλυκό που φτιάχνουν στο νησί κυρίως σε μεγάλες χαρές. Είναι μαστιχωτά με τραγανό φύλλο και έχουν μοναδική γεύση.
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε
Υλικά
- 1 κιλό φύλλο κρούστας (περίπου 22 φύλλα)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- 700 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε ψιλά κομμάτια
- 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα, καλά κοπανισμένη
Για το σιρόπι
- 2 κιλά ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 ξύλο κανέλας (ή 1 σφηνάκι ροδόσταμο – απόσταγμα από τριαντάφυλλα)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα (αν βάλουμε) για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού ή μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη σκεπασμένο, να κρυώσει.
- Την επομένη ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα αμύγδαλα με την φρυγανιά, την κανέλα και τη μαστίχα.
- Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο και το βουτυρώνουμε.
- Στρώνουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε και αυτό.
- Στην άκρη των φύλλων, παράλληλα προς την μεγάλη πλευρά τους, απλώνουμε μια γραμμή από τη γέμιση αμυγδάλου πέρα ως πέρα και τυλίγουμε τα φύλλα γύρω από τη γέμιση σε σφιχτό ρολό-μασουράκι.
- Το μεταφέρουμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.
- Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα ρολά και αφού τα μεταφέρουμε όλα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, έτσι που να το καλύψουμε όλο, κόβουμε το καθένα στα τέσσερα.
- Τα αλείφουμε από πάνω με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 45-60 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε τα μαστιχωτά ή μασουράκια, τα περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε τα μαστιχωτά ή μασουράκια Χίου.
Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!