Τα καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, ούζο και μυρωδικά είναι μια πεντανόστιμη συνταγή από την Λέσβο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
- 300 γρ. καλαμάρια, (μόνο τα πτερύγια και τα πλοκάμια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. ούζο
- 100 γρ. ρύζι καρολίνα, ή γλασέ
- 450 γρ. νερό
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για τα καλαμάρια
- 800 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα (μόνο τις φούσκες)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- λεμόνι, σε φέτες
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια και κρατάμε τα σώματα (τις φούσκες) ολόκληρα για να τα γεμίσουμε στη συνέχεια.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσέχουμε να μην κουνήσουμε το τηγάνι για να μη βγάλουν τα καλαμάρια υγρασία.
- Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι στο τηγάνι και σβήνουμε με το ούζο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Καλή σας απόλαυση!