Site icon RestartTourism

Δείτε την συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια από τη Λέσβο

Τα καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, ούζο και μυρωδικά είναι μια πεντανόστιμη συνταγή από την Λέσβο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
  • 300 γρ. καλαμάρια, (μόνο τα πτερύγια και τα πλοκάμια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ούζο
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα, ή γλασέ
  • 450 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για τα καλαμάρια
  • 800 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα (μόνο τις φούσκες)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
  • μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • λεμόνι, σε φέτες

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια και κρατάμε τα σώματα (τις φούσκες) ολόκληρα για να τα γεμίσουμε στη συνέχεια.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα  καλαμάρια.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσέχουμε να μην κουνήσουμε το τηγάνι για να μη βγάλουν τα καλαμάρια υγρασία.
  • Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι στο τηγάνι και σβήνουμε με το ούζο.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version