Πλατσέντα Λέσβου: Δείτε εδώ τη γλυκιά συνταγή

Η πλατσέντα ή μπλατζέτα είναι η παραδοσιακή πίτα της Λέσβου και θα “ευχαριστήσει” γλυκά τον ουρανίσκο σας!

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

Για το σιρόπι

  • 250 ml νερό
  • 130 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 50 γρ. μέλι
  • χυμός από ½ λεμόνι

Για την πίτα

  • 300 ml ούζο
  • 260 ml νερό
  • 200 ml ελαιόλαδο και για το άλειμμα των φύλλων
  • 350 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ
  • 300 γρ. καρύδια
  • 130 γρ. corn flour και για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  •  Αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά
  • Αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και τέλος το αφήνουμε να κρυώσει

Για την πίτα

  • Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το corn flour, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ούζο, το λάδι, το νερό, το αλάτι και με το γάντζο ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια άλλη ζύμη
  • Τη βάζουμε σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα να “ξεκουραστεί”. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μπαλάκια και ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας με τη βέργα σε στρογγυλό σχήμα διαστάσεων 30 εκ.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με λίγα καρύδια, κλείνουμε τη ζύμη ρολάροντας, προσπαθώντας να κάνουμε σχήμα βέργας και στη συνέχεια το κλείνουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός λαδωμένου στρογγυλού ταψιού, διαμέτρου 30 εκ.
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα φύλλα αλλά αντί για σαλιγκάρι, τυλίγουμε γύρω-γύρω από το άλλο φύλλο ώστε να καλύψουμε όλο το ταψί
  • Πασπαλίζουμε με λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 15 λεπτά, έπειτα χαμηλώνουμε στους 170°C στον αέρα και συνεχίζουμε για άλλα 50 με 60 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο
  • Σιροπιάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε

Tip

  • Μπορούμε άμα θέλουμε να βάλουμε μισή ποσότητα καρύδια, μισή αμύγδαλα

Καλή σας απόλαυση!