Σφουγγάτο Μυτιλήνης: Γευτείτε την υγιεινή συνταγή

Το σφουγγάτο Λέσβου είναι μια πεντανόστιμη ομελέτα με κολοκύθια και αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα!

Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά

  • 2 κιλά κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
  • 1 φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 120 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο + 2-3 κτ. σούπας για το πασπάλισμα
  • 8 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
  • 3 κτ. σούπας (κοφτές) φρυγανιά τριμμένη + λίγη ακόμα για το ταψί και για το πασπάλισμα
  • 3 κουτ. σούπας (κοφτές) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε σφουγγάτο Μυτιλήνης, αρχικά βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
  • Στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε
  • Λαδώνουμε το ταψί, σκορπίζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα φρυγανιά τριμμένη και λίγο λαδοτύρι
  • Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι το σφουγγάτο να σφίξει και να ροδίσει
  • Σερβίρουμε, το σφουγγάτο Μυτιλήνης, ζεστό και το συνοδεύουμε με λίγο δροσερό γιαούρτι σακούλας

Tip

  • Ψήνεται στον φούρνο, δεν τηγανίζεται και έτσι είναι πιο ελαφρύ. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λαδοτύρι με επιπλέον φέτα

Καλή σας απόλαυση!