Το μπουρέκι Λέσβου είναι μια νόστιμη στριφτή κολοκυθόπιτα και είναι μια από τις ελάχιστες παραδοσιακές συνταγές του νησιού.
Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε
Υλικά
- 1 1/2 κιλό κολοκύθα, που έχουμε ξεφλουδίσει και κόψει σε μεγάλα κομμάτια έχοντας αφαιρέσει τους σπόρους
- 3 μεγάλα ναξιώτικα κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 1/2 φλιτζάνι τρίμμα φέτας
- 2 κ.σ. ξερός δυόσμος
- 2 αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρώς
- 2 κ.σ. ρύζι ή πλιγούρι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.
- Βράζουμε περίπου 3 δάχτυλα ελαφρώς αλατισμένο νερό και σιγοβράζουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει.
- Έπειτα, την βγάζουμε και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει. Την αφήνουμε να κρυώσει και την πιέζουμε για να φύγουν όλα τα περιττά υγρά.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μέχρι να “μαζέψουν” ανακατεύοντας τα συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 8 λεπτά.
- Αναμειγνύουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το κρεμμύδι σε μια γαβάθα μεσαίου μεγέθους.
- Προσθέτουμε τη φέτα, το δυόσμο και τα αυγά. Βάζουμε και το ρύζι ή το πλιγούρι, τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά και αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί. Ανοίγουμε το φύλλο και το σκεπάζουμε με ένα πανί.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα ακουμπάμε μπροστά μας με τέτοιο τρόπο ώστε η μεγάλη του πλευρά να βρίσκεται οριζοντίως.
- Περνάμε την επιφάνειά του με ελαιόλαδο. Το διπλώνουμε από πάνω προς τα κάτω έτσι ώστε η τσάκιση να είναι προς τη μεριά μας.
- Απλώνουμε 2 1/2 κουταλιές της σούπας γέμιση σε μια ευθεία κατά μήκος του διπλωμένου φύλλου αφήνοντας περίπου 2 εκ. περιθώριο στις άκρες του κι άλλο τόσο στο κάτω μέρος.
- Διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε απαλά το φύλλο προκειμένου να έχουμε έναν κύλινδρο διαμέτρου περίπου μισού πόντου.
- Τον τοποθετούμε με το άνοιγμά του προς τα κάτω, κατά μήκος του χείλους του ταψιού.
- Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο φύλλο και τη γέμιση τοποθετώντας τα μπουρεκάκια δίπλα-δίπλα προς το σπειροειδώς, σαν ένα σαλιγκάρι.
- Ψήνουμε το μπουρέκι για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανιστό και ροδοκόκκινο.
- Έτοιμο για σερβίρισμα
Καλή σας απόλαυση!